Projeksiyon perdesi'nde yaygın olarak bilinen ve kullanılan 3 çeşit olmakla birlikte daha az bilinen daha özel durumlarda kullnılan 3 çeşit daha bulunmaktadır.
Uygun fiyatı nedeniyle tercih edilen storlu (manuel)
projeksiyon perdeleri duvara veya tavana monte edilir ve el ile manuel olarak kontrol edilir. Bu perdelerde genellikle yaylı stor mekanizması bulunur. Perdenin kullanım ömrü bu yay mekanizmasının dayanıklılığına bağlıdır. Aynı zamanda storlu perdede perdenin ağırlığını yay mekanizması taşıdığından maksimum 250cm enine kadar üretilmektedir. Daha büyük ölçülerde duvar/tavan montajlı projeksiyon perdeleri motorlu olarak üretilmektedir.
Motorlu projeksiyon perdeleri de storlu perdeler gibi duvara veya tavana monte edilerek kullanılır. Storlu perdelerden farklı olarak perde kasasının içinde motor mekanizması bulunur ve perde uzaktan kumanda ile kontrol edilir. Bazı modellerde uzaktan kumandanın dışında kablolu duvar kumanda paneli de bulunur. Motorlu
projeksiyon perdesi storlu perdeye göre daha maliyetli olmasına karşın birkaç önemli avantajı vardır. Bunlardan ilki motorlu perdelerin kullanım ömrünün daha uzun olmasıdır. Ayrıca uygun motor kullanılarak çok büyük ebatlarda
projeksiyon perdesi üretmekte mümkündür. Bunundışında yüksek tavanlı,
projeksiyon perdesine elle müdahale etmenin mümkün olmadığı ortamlarda uzaktan kumanda ile kontrol tek çözüm olarak gözükmektedir. Son olara görüntüde rahatsız edici bozulmaya sebep olabilecek potluk, dalgalanma gibi sorunlar motorlu perdelerde manuel perdelere oranla çok daha geç oluşmaktadır.
Projeksiyon perdesini tavana veya duvara sabitlemenin mümkün olmadığı durumlarda yada birden fazla noktada kullanılması gerektiğinde ise tripod ayaklı projeksiyon perdeleri çözüm olmaktadır. Ayaklı projeksiyon perdeleri adından anlaşıldığı gibi tripod ayak mekanizmasına monteli olarak gelir. Perde bu tripod ayak üzerinde istenilen yerde kurulabilir, tekrar toplanılarak taşınabilir. Bu tip
projeksiyon perdelerinde tripod mekanizmasının sağlam ve pratik kullanımlı olması kadar perdenin arkası boş olacağından projeksiyon yüzeyinin kalitesi de çok önemlidir.
Çok kullanılan bu üç
projeksiyon perdesi çeşidinin dışında tensioned (gerdirmeli) motorlu, fixed frame (sabit çerçeveli) ve fast-fold
projeksiyon perdesi çeşitleri de bulunmaktadır. Bunlardan da genel olarak bahsedelim.
Tensioned (gerdirmeli) motorlu projeksiyon perdeleri aslında motorlu projeksiyon perdelerinin bir türevidir diyebiliriz. Bazı kullanıcıların gözleri çok hassas olabiliyor ve perde yüzeyindeki dalgalanma/potlanma, kenar kıvrılması gibi durumlardan rahatsızlık duyabiliyor. Tensioned motorlu
projeksiyon perdelerinde perde açılırken iki yandan iki ip ile perdeyi gerdiren bir mekanizma mevcuttur. Bu türdeki projeksiyon perdelerinde herhangi bir dalgalanma, potlanma, kenar kıvrılması riski sıfıra indirilmiştir.
Fixed Frame (sabit çerçeveli) projeksiyon perdeler
inde özel bir projeksiyon yüzeyi kullanılır ve bu yüzey bir çerçeveye gerdirildikten sonra perde duvara asılır. Genellikle home cinema uygulamalarında ve üst düzey gösterim yapılan alanlarda kullanılır. Projeksiyon cihazından çıkan görüntü siyah çerçevenin içine bire bir oturduğundan seyir zevkinin en yüksek olduğu projeksiyon perdeleridir. Perdenin duvarda sürekli olarak sabit şekilde durması gerektiğinden tüm mekanlar için uygun olmayabilir.
Fast-fold projeksiyon perdeleri ise tripod ayaklı
projeksiyon perdesi gibi mobil kullanım amaçlı perdelerdir. Farkı ise büyük ebatlarda üretilebilmesi ve tek bir tripod ayak yerine 2 adet "T" ayak üzerine kurulmasıdır. Bu perdenin çerçeve iskeleti modüler yapıda olup sökülüp toplandığında tekerlekli özel hard-case kutusunda taşınabilmektedir. Daha çok açık hava organizasyonlarında ve toplu gösterimlerde tercih edilen profesyonel tipte projeksiyon perdeleridir.